Een duurzame vakantie: waar kun je dan allemaal op letten? Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Maar er zijn een paar zaken waar je, door er bewust over na te denken, een grote winst kunt boeken. Als het gaat om de impact die je hebt met je vakantie op de wereld.

Hieronder geef ik 10 praktische tips die je mee kunt nemen als je gaat nadenken over een vakantie. Dan ga je in elk geval al met een positieve instelling aan je vakantie beginnen. Je zult zien dat als het eenmaal in je hoofd zit, je het er niet makkelijk uit krijgt en je er op vakantie nog lol in krijgt ook.

duurzame vakantie
De vrolijke kampeerfamilie.

Je duurzame vakantie begint thuis

Al lang voordat je op vakantie gaat kun je nadenken over hoe duurzaam jouw vakantie is. Je hebt dan nog tijd genoeg om te kijken of je andere keuzes wilt of kunt maken, zodat je vakantie minder impact heeft. Kleine aanpassingen hebben soms een groot effect.

1. Kies bewust voor een bestemming

Bij een vakantie neemt de reis 60 – 80% van de CO2-uitstoot voor zijn rekening. Grofweg kun je zeggen dat, hoe groter de afstand die je aflegt, hoe meer uitstoot je veroorzaakt. Een vakantie in eigen land is daarom eigenlijk de beste keuze. Het is ook van invloed welk verblijf je op je bestemming kiest.

Je kunt hier ook nog in meenemen of je gaat rondreizen of dat je op een plek blijft. Of wat voor soort vakantie het wordt. Een actieve vakantie of een strandvakantie maakt qua reizen op de plek van bestemming wel uit.

2. Vervoer

Er zijn heel veel mogelijkheden om op je vakantiebestemming aan te komen. Veel mensen gaan met het vliegtuig omdat ze vinden dat een exotische bestemming heel mooi is. Europa is minstens net zo mooi, maar daarover een andere keer meer, haha! Vliegen is heel erg belastend voor het milieu, je impact is enorm. Daarom is het beter om voor alternatieven te zorgen. De vervoersvormen met de minste impact zijn de trein, wandelen en fietsen. Wist je dat in Nederland de treinen van de NS voor 100% op windstroom rijden?

Vrijwel de meeste mensen kiezen nog steeds voor de auto. In dit blog kun je lezen hoe duurzaam een kampeervakantie met de auto is (of hoe het nog duurzamer kan).

3. Op welke camping sta je?

Je kunt tegenwoordig op elke website, van elke zichzelf respecterende accommodatie, lezen wat ze doen om hun impact te beperken. Denk hierbij aan zaken als afval scheiden, manieren om zelf energie op te wekken of bewuste handelingen die ze wel of niet verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hotels die niet meer elke dag standaard je handdoeken meenemen om te wassen.

Er bestaan ook speciale eco-labels. De bekendste is het EU Eco-label. Dit betekent o.a. dat een camping zuinig is met energie en met water, het afval beperkt en scheid en zorgt voor kennis over het milieu. Dit is een label voor campings, maar er bestaan ook labels voor hotels. Kun je daar niets over vinden? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar zaken als: is er een (of meerdere) zwembad(en), is dat verwarmd, is er een restaurant, zijn er zonnepanelen op de toiletgebouwen etc. Het spreekt voor zich dat een megacamping met een zwemparadijs en meerdere restaurants een veel groter verbuik heeft dan een kleinschalige camping of een natuurcamping.

duurzame vakantie1
Op een kleine camping, middenin de natuur, is ook genoeg te doen.

4. Kies voor tweedehands spullen voor een duurzame vakantie

Wij hebben echt maar weinig in ons leven nieuw gekocht om te kamperen. We hebben heel veel oud keukengerei overgenomen van familie bijvoorbeeld. En sommige andere zaken zaten bij een van de vele vouwwagens die we al hebben gehad. Het gaat echt veel langer mee dan mensen denken. Maar op marktplaats koop je ook vaak tenten inclusief een halve (of hele) inboedel! Goede kampeerspullen gaan heel lang mee, dus neus eerst eens rond op internet voor je iets nieuws koopt.

Onze grootste sport (of uitdaging, is maar net hoe je het bekijkt) elk jaar is het kopen van een tweedehands vouwwagen. We kopen deze in het voorjaar of net voor de vakantie. Dan staan er echt een heleboel online. Na de vakantie maken we hem weer schoon en netjes en verkopen we hem weer. Dit scheelt soms een hele winter stallingskosten. Maar met een beetje geluk verdienen we er ons hele verblijf er mee terug of maken we een klein beetje winst. Dan hebben we dus alleen de campingkosten en verder niets. Daarnaast hebben we veel oud keukengerei overgenomen van familie. Maar op marktplaats koop je ook vaak tenten inclusief een halve (of hele) inboedel! Goede kampeerspullen gaan heel lang mee, dus neus eerst eens rond op internet voor je iets nieuws koopt.

5. Kies bewust als je nieuwe spullen koopt

Kun je toch niets naar je zin vinden tweedehands? Verdiep je dan goed in datgene wat je wilt kopen. Ook voor vakantiespullen zoals koffers of keukengerei of stoelen geldt: goedkoop is duurkoop. Kwaliteitsmerken gaan veel langer mee dan bv. spullen van de Action. Steeds meer merken zijn ook bewust bezig met duurza(a)m(er) produceren. Het loont om daar van tevoren wat onderzoek naar te verrichten.

6. Lenen of delen

Zijn er familieleden of vrienden die iets hebben wat jij niet hebt? Vraag of je het mag lenen! Zo vroeg een vriend van ons dit jaar of hij onze caravan mocht lenen. En dat vinden wij superfijn! Het grootste gedeelte van het jaar wordt de caravan niet gebruikt. En als we het gebruik kunnen verdubbelen door hem uit te lenen is dat alleen maar fijn. Zo zijn er veel sites waar je campers, caravans of vouwwagens kunt huren.

Toen wij afgelopen jaar geen vouwwagen hadden, hebben we ook nog last minute gekeken of we er een konden lenen. Er staan er meer dan genoeg op internet. Wij konden toen niet precies vinden wat we wilden. Maar ik denk dat als je er op tijd bij bent, ergens in het voorjaar, dat het zeker moet lukken. Het hoogseizoen is natuurlijk een populaire periode, dus dan willen veel mensen van het aanbod gebruik maken.

Sites waarop je bijvoorbeeld zou kunnen kijken als je een vouwwagen, caravan of camper wilt lenen zijn: Camptoo, Huurjevouwwagen en Vouwwagenspecialist. Ook Marktplaats is een goede plek om te zoeken.

Een andere optie is om met een ander gezin samen een kampeermiddel te kopen. Dit verdeelt de kosten. Toch lijkt me dit wel lastig soms. Zeker als beide gezinnen aan de vaste vakanties gebonden zijn. Dan moet je echt goede afspraken maken.

Duurzaam vakantie vieren op je bestemming

Ook als je op je vakantiebestemming bent aangekomen

7. Bespaar op je energieverbruik

Hier kun je altijd op besparen: of je nu in een hotel zit of op een camping bent. Bij een hotel kun je je bewust zijn van zaken als: hoe lang je doucht, hoe vaak je je handdoeken laat wassen. Maar op zomervakantie kan dat ook heel goed zijn: hoe gebruik je de airco op je kamer? Lig je op het heetst van de dag op je kamer met de airco aan of lig je in de schaduw in een hangmat?

Hoewel het energie- en gasverbruik bij kamperen al laag is, kun je er wel op besparen. Denk bijvoorbeeld aan een solar powerbank of een zonnecel. Hier kun je simpele elektrische apparaten mee op laden, zoals je telefoon, maar ook vaak als lamp gebruiken. Daarnaast geldt ook op de camping: hoe lang ga je douchen en welke elektrische apparaten neem je allemaal mee die je op moet laden?

8. Boodschappen voor een duurzame vakantie

Boodschappen doen lijkt misschien iets waarmee je maar weinig verschil maakt, maar het zou wel eens meer verschil kunnen maken als je denkt. Kies ervoor om je boodschappen lokaal te doen. Kijk of het lukt op de grote supermarkten te vermijden. Wij gaan bijvoorbeeld vaak naar Frankrijk en een uitstapje naar de markt vind ik dan heerlijk. Daar staan de lokale Franse boeren met hun overheerlijke, zelfgemaakte producten. Elke dag is er wel ergens eentje. Dat vind ik echt genieten, veel leuker dan die hypermarches. Dat geldt natuurlijk in elk land. Lokale producten hebben niet een halve wereld over gereisd voor ze op je bord liggen.

Er zijn ook genoeg campings die bijvoorbeeld gezamenlijke maaltijden bereiden met producten uit hun eigen tuin. Dat is heerlijk om bij aan te schuiven.

9. Activiteiten

Als je een duurzame vakantie wilt, kies dan bewust wat je gaat doen op vakantie. Ik denk dat iedereen wel een keer op pad gaat tijdens zijn vakantie, maar ook daarin heb je een keuze. Ga je met de auto of met de fiets bijvoorbeeld? Daarnaast kun je beslissen hoeveel dagje je op pad wilt gaan en hoeveel dagen je dan bijvoorbeeld een auto nodig hebt.

Daarnaast is er ook de keuze in activiteiten zelf die je maakt. Zo zijn bijvoorbeeld golfen, duiken of een waterpark bezoeken best wel belastend voor de wereld. Maar over een oude treinrails fietsen, waterfietsen of een wandeling maken helemaal weer niet.

duurzame vakantie11
Samen vogels spotten, dichtbij je tent is ook genoeg te doen.

Zo zie je maar dat je genoeg te kiezen hebt. Zowel voordat je op vakantie gaat, als op je vakantie-adres. Ik ben heel benieuwd wat jij kiest!

Meer lezen

Wil je meer lezen over kamperen en vakantie? Klik dan hier.

Volg je ons als duurzame familie al op Instagram, Pinterest of Facebook voor meer groene inspiratie?