Duurzame verf op je muur is niet iets waar iedereen over nadenkt. In een poll in mijn Instagram Stories vroeg ik wat de belangrijkste reden is om voor een verf te kiezen. Ik kwam er achter dat de quote: ‘zoveel mensen, zoveel wensen’, ook opgaat als je verf gaat kopen. Vrijwel iedereen heeft een ander uitgangspunt. Zo let de een echt op de prijs, de ander zoekt de verf met de beste kwaliteit en weer anderen kopen gewoon maar wat omdat de keuze zo groot is.

Toen wij tijdens onze verbouwing toe waren aan het verven van de eerste slaapkamers popte in mijn hoofd de vraag op: wat smeer ik nu eigenlijk op de muur? En is daar veel verschil tussen? Is verf duurzaam? Bestaat er wel duurzame verf? Zoveel vragen……. Ik ging op onderzoek uit.

duurzame verf3
Bewust kiezen voor verf….. Doe jij dat?

Standaard verf uit de bouwmarkt

Ons hele vorige huis hebben wij gewoon geverfd met standaard verf uit de bouwmarkt. Verf op waterbasis is tegenwoordig de standaard voor in huis. En ik denk dan: verf op waterbasis, daar kan toch moeilijk wat mis/verkeerd aan zijn. (Mis of verkeerd is niet echt de goede woordkeuze, maar je begrijpt wat ik bedoel).

Toch is dat helemaal niet waar. Dat ‘op waterbasis’ betekent wel dat er veel minder stoffen in zitten die slecht zijn voor de gezondheid. Maar het betekent niet, dat er helemaal niets in zit. Alle verven die in de bouwmarkt te koop zijn om je huis van binnen mee te verven scoren op twee punten niet echt goed. Eigenlijk twee heel belangrijke punten.

1. Niet goed voor de gezondheid

In verf zitten Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Dit is geen geheim, maar wat zijn dit nu precies? Dit zijn chemische stoffen. Een gemiddelde pot verf bevat 20 – 60 verschillende chemische stoffen. Dit zijn de oplosmiddelen. Oplosmiddelen zitten in verf zodat de verf vloeibaar is en snel opdroogt.

VOS komen vrij op twee verschillende momenten. Het eerste moment is als je de verf gebruikt. Je herkent de geur uit duizenden. Om de lucht te verdrijven zet je vaak het raam open, maar dit voorkomt niet dat je de VOS inademt. Maar goed, na een paar dagen is de lucht voor je gevoel wel uit de kamer verdwenen. Niet aan de hand zou je denken.

Maar het tweede moment waarop de VOS vrij komt is in de weken NA het verven. Namelijk als de verf droog is en aan het uitharden is op de muur. De chemische stoffen verdampen en blijven in de lucht hangen. De gevolgen kunnen best heftig zijn. Bijvoorbeeld zaken als misselijkheid, duizeligheid, eczeem, huidirritatie, allergieën kunnen voorkomen. Gelukkig gebeurt dit niet snel bij iemand die af en toe een muurtje schildert, maar het geeft wel aan dat de stoffen in verf niet goed zijn voor onze gezondheid.

Dit is natuurlijk behoorlijk heftig. En ja, natuurlijk gaat het om grote hoeveelheden, maar dat wil niet zeggen dat het echt goed is voor je als je in zo’n kamer tussen de 8-12 uur per dag doorbrengt om bijvoorbeeld te slapen of te spelen. Kijk op de site van WaarZitWatIn voor meer informatie.

2. Niet goed voor het milieu

De verven die je in de bouwmarkt vindt bestaan voornamelijk uit fossiele grondstoffen. Oftewel, grondstoffen die in de nabije toekomst zullen opraken. Dit zijn grondstoffen die chemisch en met veel energie bewerkt worden. Hierdoor zijn ze vaak ook giftig. De normale verf is dan ook niet of nauwelijks afbreekbaar waardoor er altijd kleine deeltjes blijven bestaan in de omgeving van waar je geschilderd hebt.

duurzame verf2
Wat voor impact heeft de verf die jij gebruikt op de wereld?

Wat is duurzame verf precies?

Duurzame verf wordt gemaakt uit (veelal) natuurlijke grondstoffen. Deze grondstoffen zijn niet fossiel, oftewel herkenbaar, ze zullen niet opraken. Om van deze grondstoffen verf te maken wordt ook zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemische bewerkingen, zodat de stoffen in deze verf veel minder giftig zijn. Wat hierdoor ontstaat is een veiligere verf voor ons als mens en voor het milieu.

In natuurlijke verf zit onder andere lijnolie, harsen en pigmenten uit delfstoffen en oxiden (zoals azijn). Hierdoor draagt de verf bij aan de binnenkwaliteit van de ruimte. De verven zijn vochtregulerend, ademend. De belangrijkste voordelen van duurzame verf zijn:

  • De kwaliteit van duurzame verf is beter, dus de natuurlijke muurverf gaat veel langer mee.
  • De voorraad fossiele brandstoffen op onze aarde raakt steeds sneller op, waardoor duurzame verf een meer bewuste keuze is.
  • Door voor verf op natuurlijke basis te kiezen, geven we de generaties na ons een betere en gezondere toekomst.
  • Duurzame verf bestaat veelal uit natuurlijke grondstoffen en is daardoor veel minder schadelijk en giftig.

Keuzes in duurzame, natuurlijke verf

Grofweg heb je twee soorten, namelijk leemverf en kalkverf. Leemverf heeft als basis grondstof leempoeder, waardoor deze verf een beetje korrelig is. Kalkverf is glad van structuur, maar kan alleen binnen gebruikt worden op minerale ondergronden.

Er is behoorlijk wat keuze in duurzame verf, maar deze verven zijn helaas niet te koop bij reguliere bouwmarkten. Dat is jammer. Dit betekent dat je vaak best een stuk moet reizen naar een winkel die het wel verkoopt. Of je kunt het zoals wij laten bezorgen met de post, maar dan bestaat wel het risico op beschadiging van de verpakking. Dit gebeurde bij ons, waardoor we nog iets langer op de verf moesten wachten.

De bekendste merken zijn Tierrafino, Uula, Ecotec en Auro. Ze zijn allemaal op natuurlijke basis gemaakt en dragen bij aan de binnenkwaliteit van je huis. De merken verschillen o.a. in de kleuren waarin de verf verkrijgbaar is. Soms zijn dat alleen aardetinten bijvoorbeeld. Ook verschillen ze in land van herkomst.

duurzame verf1
Duurzame verf is er in allerlei kleuren, gelukkig!

Kosten van duurzame verf

Vooralsnog geldt voor duurzame verf wat voor duurzaam in het algemeen geldt: ja, het is duurder dan de ‘normale’ versie. Toch viel het verschil me behoorlijk mee. Wij hebben de tijd en kunnen dus wachten op aanbiedingen en dat doen we dan ook trouw.

Ik ben uitgegaan van verf van een gemiddelde kwaliteit. Uitgaande van witte latex waarmee je een kamer van ongeveer 80 m3 kunt verven waren wij daarvoor nu maar iets meer kwijt, dan als we Latex bij de bouwmarkt hadden gehaald. Het nadeel is wel dat je wel wat verder moet rijden of wat langer moet wachten als je het laat bezorgen.

  • 10 liter Ecotec – Euro 143,55 (aanbieding, normaal
  • 10 liter Latex Sigma – Euro 138,30
  • 10 liter Latex Flexa Creations – Euro 132,00

Het verschil valt dus heel erg mee, als je het vergelijkt met de hoge kwaliteitsverf. Een terechte vergelijking overigens, want duurzame verf is ook een hoge kwaliteitsverf. Het heeft een kwaliteit die vergelijkbaar is of zelfs beter is dan die van de normale hoge kwaliteitsverven.

Onze ervaring met duurzame verf van Ecotec

Wij kozen voor de verf van Ecotec. Dit is leemverf die damp-open en vochtregulerend is. Voor ons was een belangrijke overweging dat deze verf in heel veel kleuren te bestellen is, zodat we ook op de kinderkamers goed uit de voeten konden.

De eerste ervaring met de duurzame verf van Ecotec is echt heel positief. De verf is behoorlijk dik, dat is met verven wel even wennen. Maar je kunt de verf ook heel makkelijk verdunnen met water. Doordat het zo dik is, dekt het fantastisch! Op een gewone muur denk ik dat je aan een keer genoeg hebt.

Verder vind ik dat het precies hetzelfde werkt als normale verf. Alleen: je staat niet in de stank. Het geurt wel, maar meer een soort aarde-lucht, heel natuurlijk dus, zeker niet vies. En na een dag is het compleet geurloos.

Conclusie: ik ben superblij met deze keuze! Weer een duurzame keuze erbij. Op weg naar een duurzaam huis. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om hier de volgende keer ook eens over na te denken!

Meer lezen?

Alles over duurzaam wonen

Volg onze duurzaamheidsreis op Instagram, Pinterest of Facebook voor meer groene inspiratie.