Ik wil een regenton in de tuin. Ineens bedacht ik hoe raar het is om onze moestuin met drinkwater te besproeien. Dat is hartstikke kostbaar water. Terwijl er ook gewoon water uit de lucht valt. Dat water is bedoelt voor de planten en bomen en struiken.

Omdat het soms weken achter elkaar droog is, wil ik het regenwater opvangen. Een regenton is ideaal om dat te doen natuurlijk. Dus ik ging op jacht.

regenton2
Dit is onze regenton: we zijn er superblij mee!

Water uit een regenton is beter voor je tuin

Het weer wordt steeds extremer. Er komen vaker korte, hevige regenbuien voor, waarbij er heel veel water naar beneden komt. Dit kan een tuin heel vaak niet goed aan. De grond kan het water niet zo snel opnemen en er ontstaat wateroverlast. Een regenton kan, een gedeelte van dit regenwater, opvangen.

Het water wat je hebt opgevangen kun je gebruiken voor je tuin. Water wat uit de lucht valt, is zelfs nog beter voor je tuin, dan water uit de kraan. Water uit de lucht bevat namelijk minder kalk, dan water uit de kraan. Kalk is goed voor mensen, maar de planten in je tuin houden er niet zo van. Daarom is regenwater eigenlijk beter voor je tuin. Als je veel water in je regenton over hebt kun je er ook je ramen of auto mee wassen, het zorgt voor veel minder strepen dan water uit de kraan.

Regenwater is gratis

Waarom zou je je tuin besproeien met water waar je voor betaalt? Dat is toch gek als er ook gratis water uit de lucht komt vallen? Met een regenton in de tuin vang je al dat gratis water op om te gebruiken. Natuurlijk is drinkwater niet duur, maar gratis is nog beter toch? We verbruiken per persoon op een gemiddelde dag maar liefst 120 liter water. Op een warme dag is dat zelfs 150 liter. Dat is water voor persoonlijk gebruik, als je je tuin een kwartier besproeit gebruik je daar maar liefst 100 liter water extra mee. Dus op zomerse dagen is dat een behoorlijk extra verbruik. Ja, ik zeg het nog maar een keer, duurzaam leven is niet duur, het levert je heel vaak geld op!

Regenton in de tuin draagt bij aan een beter milieu

Het drinkwater wat we in Nederland gebruiken zorgt voor een daling van de grondwaterspiegel. Dit is niet goed voor de natuur en ook niet voor het voedsel wat moet groeien. Als je dus je drinkwaterverbruik omlaag kunt brengen, scheelt dit alweer een klein beetje. Met een regenton verbruik je minder leidingwater en draag je dus bij aan een niet verder dalende grondwaterspiegel. En ja, ik zeg ook dit nog maar een keer, jij zorgt ook met 1 duurzame stap voor een rimpel-effect! Want als veel meer mensen dit doen, zal er veel minder snel een watertekort voorkomen.

Andersom werkt een regenton ook in je voordeel. Omdat er ook steeds langere periode van warm en droog weer zijn, is de kans op het ontstaan van waterschaarste ook groter. Je merkt dat aan de berichtgeving en regels die er bijvoorbeeld de afgelopen 2 zomers in Nederland waren. Dat er niet meer gesproeid mag worden met drinkwater (en soms met oppervlaktewater). Water is kostbaar, zelfs in een waterrijk land als Nederland. Dus als je water kunt opvangen om te gebruiken voor je tuin, is dat een hele slimme zet.

Verschillende soorten regentonnen

De klassieke regenton kent iedereen. Maar zo’n grote regenton in de tuin vind zeker niet iedereen even mooi. En al helemaal niet als hij in het zicht staat. Het geluk is dat er vaak op meerdere plekken aan je huis een regenpijp omlaag komt. Dan kun je in elk geval kiezen of je de ton bijvoorbeeld voor of achter je huis wilt hebben. Aan de andere kant is het natuurlijk wel makkelijk als hij een beetje in de buurt van je tuin staat, maar goed, zelf weten.

De regenton komt in veel verschillende maten. Eigenlijk is een regenton nooit te groot. Je kunt dus goed kijken hoe groot voor jou nog acceptabel is. Het water komt waarschijnlijk toch wel op. Een echt kleine regenton heeft 50 liter, een gemiddelde regenton heeft ongeveer 200 liter en een grote regenton dus ruim meer dan 200 liter. In een gieter gaat ongeveer 5 liter water.

De klassieke regenton is groen of grijs en is een beetje bol. Het is een behoorlijk apparaat wat je voor je regenpijp gaat plaatsen. Waar je ook naar kunt kijken zijn wijnvaten die zijn omgebouwd tot regenton, die zijn ook volop te koop en ongeveer hetzelfde formaat als een klassieke regenton.

Als je een klassieke regenton niet mooi vind, de keuze is reuze. Er zijn tegenwoordig hele strakke regentonnen te koop waar je planten bovenop kunt zetten. Zo wordt de regenton echt een onderdeel van je tuin. Er zijn ook design druppel regentonnen die je aan je regenpijp klikt. Tot slot zijn er ook complete wandmeubels die er uit zien als steen of een houten muur.

Ga er vanuit dat een klassieke regenton het goedkoopst is. Daarna komen de wijnvaten en voor design regentonnen betaal je gewoon best wat meer. Maar er is voor iedereen iets te koop, net wat je wil en wat je budget is natuurlijk.

Wat heb je nog meer nodig als je een regenton koopt?

Met alleen een regenton in de tuin ben je er nog niet helemaal. Tenminste, natuurlijk kun je prima vooruit met alleen een regenton. Je kunt vaak een emmer dompelen aan de bovenkant en de inhoud bv. overgieten in een emmer. Ik zie mijn opa nog met het emmer aan een touw het water uit de sloot halen, zo’n idee krijg je dan dus.

Maar om het gemakkelijk te maken om regenwater uit je regenton te halen heb je de volgende accessoires nodig:

  • vulautomaat: zodat het water makkelijk vanuit de regenpijp je regenton inloopt. En als je ton vol zit, loopt deze niet over maar gaat het water gewoon door de regenpijp het riool in.
  • opzetkraantje: zodat je je gieter makkelijk kunt vullen. Het liefst een waar je ook je tuinslang op kunt klikken natuurlijk.
  • verhoging: denk nog even terug aan die gieter, dan is dit ideaal natuurlijk. Kun je je gieter er gewoon onder zetten.
  • kindveilig deksel: zodat kinderen er niet in kunnen vallen. Een ton mag dan hoog zijn, klimmen kunnen kinderen als de beste.

Wij kochten deze complete set van Harco. De design regentonnen vond ik hartstikke mooi, maar gewoon te duur. Daarnaast is deze regenton gemaakt van 95% gerecycled plastic. En dat klinkt mij natuurlijk heel fijn in mijn duurzame oren.

Het installeren van je regenpijp is een klusje wat echt niet veel tijd kost. Het is even de regenpijp op de juiste hoogte afzagen, kraantje aankoppelen en het onderstel in elkaar klikken. Nog geen 10 minuten werk in totaal en dan staat hij al.

regenton1
Even de regenpijp doormidden zagen om de regenton te bevestigen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over een duurzame of diervriendelijke tuin? Klik dan hier.

Volg onze duurzaamheidsreis op InstagramPinterest of Facebook voor meer groene inspiratie.