Een natuurlijke matras was een sluimerende droom. Na de schimmelontdekking op onze oude matras en ons onderzoek in de matrassenwereld, wisten we het zeker: wij willen een 100% natuurlijke matras.

Dit betekende een nieuwe zoektocht. Een zoektocht naar ingredientenlijstjes van matrassen, voor zover die bestaan. En een zoektocht naar kwalitateitscertificaten. Want zoals we eerder hadden ontdekt betekent 100% natuurlijk, niet altijd 100% natuurlijk. Vaak worden natuurlijke materialen gemixt met synthetische materialen. Dit wordt gedaan om zo de prijs van de matras te kunnen verlagen. Terwijl er dan wel het predikaat ‘natuurlijk’ mag worden gebruikt. En dat is nogal verwarrend natuurlijk.

natuurlijke matras2
Slapen op een natuurlijke matras, mijn droom!

Wat is duurzamer 100% natuurlijk of 100% circulair?

Het mag duidelijk zijn dat 100% natuurlijk voor ons betekent dat we een matras zoeken met 100% natuurlijke materialen. Dus materialen die in de natuur voorkomen. Die de aarde kan blijven voortbrengen. We kijken ook naar de keuze van materialen, waar de grondstoffen vandaan komen en waar het matras gemaakt wordt. Dit vanwege de verborgen impact op de wereld (denk hierbij aan vervoer, dierenleed, waterverbruik, houtkap etc.).

100% Circulair betekent dat de materialen van een matras allemaal kwalitatief hergebruikt kunnen worden. Bij een matras van 100% natuurlijk materiaal is dit het geval. Hierbij worden geen schadelijke stoffen gebruikt. Hierdoor kunnen de natuurlijke materialen gerecycled worden tot waardevolle producten. Ze worden hergebruikt in bv. de agrarische industrie (als compost o.a.), de bouwsector of verpakkingsindustrie.

Auping heeft de Evolve matras: de eerste volledig circulaire matras ter wereld. Dit is een synthetische matras die volledig gerecycled kan worden. Hij bestaat uit polyester en staal. Op de site kun je in het circularity passport precies nalezen hoe dit zit. Het nadeel wat kleeft aan dit circulaire matras, is het feit dat de materialen van deze matras niet natuurlijk zijn. Polyester is chemisch. Het productieproces waarbij dit uit aardolie wordt gewonnen, is heel belastend voor de wereld.Dit maakt dat wij uiteindelijk niet voor deze matras kiezen.

Een natuurlijke matras met pocketveren of van natuurlatex

De volgende keuze waar we voor stonden was de keuze tussen pocketveren of natuurlatex. Voor beide valt iets te zeggen, maar bij beide moet je ook opletten.

Pocketveren kun je recyclen als ze van hoogwaardige kwaliteit staal gemaakt worden. Daar tegenover staat dat staal electromagnetische straling kan oppikken. Dit komt bijvoorbeeld af van de electriciteitsleidingen die door de muur lopen. Maar ook van je nachtlampje, je telefoon, je electrisch verstelbare bed etc. Deze straling wordt opgeslagen in het staal van de pocketveren. Dit kan (zeer) nadelige gevolgen hebben voor een goede nachtrust en het herstel van je lichaam.

Natuurlatex bevat geen staal en puur natuurlijke materialen. Tenminste daar moet je goed naar kijken. Want voor natuurlatex bestaat geen regelgeving. Een matras waarin slechts 40% natuurlatex verwerkt is mag al een 100% natuurlijke matras genoemd worden. Terwijl die matras dan dus bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische latex. Wil je meer hierover lezen, lees dan dit blog over matrassen.

100% Natuurlijke matrassen

Er wordt vaak gezegd dat een 100% natuurlatex matras niet bestaat. Dit komt omdat natuurlatex vloeibaar is en er hulpstoffen nodig zijn om dit materiaal te vulcaniseren. Het is rubbermelk wat door middel van een snee in de boom, uit de boom getapt wordt. Vulcaniseren is het opschuimen van het materiaal zodat het hard wordt. De hulpstoffen die hiervoor nodig zijn, zijn zinkoxide en zwaveloxide. Dit klinkt misschien chemisch, maar het zijn in de natuur voorkomende stoffen, met een natuurlijke oorsprong.

Als een merk claimt dat het 100% natuurlijke matrassen verkoopt, is het dus belangrijk om het ingredienten lijstje en de keurmerken te checken. Als er staat 100% natuurlijke latex matrassen, dan kun je er vanuit gaan dat dit ook zo is.

natuurlijke matras1
De rubbermelk wordt op deze manier uit de rubberboom gewonnen.

Is een natuurlijke matras ook duurzaam?

Natuurlijke materialen hoeven niet altijd even duurzaam te zijn. In een volgende stap kun je ook nog kiezen voor biologisch en ecologisch. Dit heeft dan te maken met de stof van de matrashoes en de extra vulling bijvoorbeeld. Want wat is je keuze voor natuurlijke materialen waard als de aarde daar toch indirect onder lijdt?

Wat ik bedoel is dat je dan gaat kijken naar de hele keten bij het produceren van de materialen voor de matras. Hierbij kun je kijken naar zaken als:

  • Waar worden de materialen van gemaakt? Hoe wordt dit verbouwd?

Het beste is lokaal geproduceerd en gemaakt. Dus niet wol van Nieuw-Zeelandse schapen, maar Texelse schapen bijvoorbeeld. Maar hierbij kun je ook denken aan dingen als Fairtrade en arbeidsomstandigheden.

  • Zijn er kwaliteitskeurmerken of certificaten die het bedrijf heeft?

Er zijn natuurlijk heel veel keurmerken in omloop. De belangrijkste voor natuurlatex zijn QUL, GOTS en Eco-Institut. Deze garanderen producten met minimaal 95% natuurlatex. Maar keurmerken zijn het waard om uit te zoeken wat ze precies inhouden.

  • Hoe komen de materialen op de plaats van bestemming?

Materialen van ver moeten ook hier komen natuurlijk. Met de boot, vliegtuig, vrachtwagens etc. Hoe lokaler de materialen, hoe duurzamer. Dit is voor natuurlatex direct een groot minpunt omdat dit van een rubberboom komt. Die groeit in tropische gebieden.

Keurmerken voor natuurlijke materialen in matrassen

Keurmerken voor natuurlatex

Deze eerste 3 keurmerken zeggen iets over het aandeel natuurlatex in een matras.

GOLS – Global Organic Latex Standard Dit is een standaard voor grondstoffen en productie van biologisch geteeld latex en natuurlatex als eindproduct. Het is het enige keurmerk dat het gebruik van biologische grondstoffen certificeert. GOLS concentreert zich ook op Fair Trade aspecten zoals gezondheid, veiligheid en welzijn, en milieu. Het keurmerk wordt gegeven als producten minimaal voor 95% uit natuurlatex bestaan.

QUL- keurmerk: Qualitätsverband Umweltverträgliche Matratzen Dit is een Duits kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke natuurlatex matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen. QUL garandeert een natuurlijke oorsprong. Het QUL-certificaat krijg een fabrikant pas, als ze ook daadwerkelijk 100% natuurlatex verwerkt. Dit keurmerk wordt uitgegeven als producten minimaal voor 95% uit natuurlatex bestaan.

Eco-institut Dit keurmerk garandeert dat er geen synthetische latexaandelen worden gebruikt bij het maken van de matras. Dit keurmerk wordt uitgegeven als een product voor 100% uit natuurlatex bestaat.

Keurmerken voor overige materialen

De onderstaande keurmerken zeggen niets over het aandeel natuurlatex. Daarentegen zeggen ze wel veel over andere materialen die in matrassen kunnen voorkomen. Of zaken die te maken hebben met de productie ervan.

GOTS – keurmerk: Global Organic Textile Standard Dit keurmerk is de wereldwijde standaard voor producten gemaakt van biologisch textiel. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. GOTS stelt strenge eisen aan het gehele productieproces van begin tot eind. Producten mogen nooit in aanraking zijn geweest met chemicalien of pesticiden. Daarbij wordt gelet op zowel milieu, dierenwelzijn als sociale omstandigheden. Alleen producten die voor minimaal 95% bestaan uit biologische materialen mogen dit keurmerk dragen. 

Oko-tex Standard 100 / Klasse 1 De Öko-Tex 100 norm is het belangrijkste ecolabel op de wereld voor textiel. Het geeft de waarborg dat materialen geen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens.

Daarnaast zijn er keurmerken als bijvoorbeeld het FSC-keurmerk en Rainforest Alliance (voor duurzaam bosbeheer). Green Development (voor CO2 neutrale productie). En CU Fair Choice (fairtrade natuurlatex). Dit zijn niet de enige keurmerken die er bestaan, dus ga altijd op onderzoek uit.

Nederlandse 100% natuurlijke matrasmerken

In onze zoektocht heb ik de volgende merken gevonden. Ze zijn allemaal 100% natuurlijk. De matrassen worden haast allemaal in Nederlandse ateliers genaaid. De verschillen zitten hem in de landen waar de grondstoffen verbouwd worden en de materialen. Tot slot noem ik ook enkele  merken die in Duitsland gemaakt worden.

SKOON – handgemaakt in NL atelier. De gebruikte materialen zijn katoen, biologische scheerwol, paardenhaar, natuurlatex, gelatexeerde kokos en vlas. Eco-Intstitut, QUL en GOTS keurmerk. Het merk heeft pocketvering van eigen merk en natuurlatex matrassen van Bedaffair.

Lavital – natuurzuivere matrassen. Ambachtelijk en in NL gemaakt met volledig natuurlijke materialen. Vlas, hennep, zeegras, paardenhaar, katoen (biologisch en fairtrade) en wol zijn materialen die gebruikt worden. Deze matras heeft pocketveren.

Merens – 100% natuurlijke grondstoffen. Lokaal verbouwde hennep, scheerwol van Texelse schapen, paardenhaar, kamelenwol en biologisch katoen. Matras met pocketveren. Ambachtelijk gemaakt in Nederlands atelier.

Yumeko – Yumeko gebruikt alleen natuurlijke latex. QUL en GOTS-keurmerk. Ze gebruiken schapenwol uit Nieuw-Zeeland en paardenhaar uit Zuid-Amerika. Dit bedrijf maakt elk jaar een impactreport, wat je op de site heel makkelijk kunt terugvinden. En waarin je in duidelijke taal kunt lezen wat voor impact de materialen en productie hebben op de wereld. Dit is een van de weinige merken die dit doen. Je kunt je oude matras inleveren en dan zorgen ze ervoor dat deze niet verbrand wordt, maar wordt gebruikt als isolatiemateriaal bv.

Prolana – Duits merk. Matrassen van alleen natuurlatex 100% of in combinatie met kokosvezels. Fairtrade en duurzaam. QUL-keurmerk.

Dormiente – matras wordt gemaakt in Du van katoen, kapok, kamelenwol, kokos, 100% natuurlatex, scheerwol en paardenhaar. GOTS & QUL keurmerk.

Kosten

Zijn natuurlijke matrassen duur? Tsja, dat is maar net hoe je er naar kijkt. Als je ze vergelijkt met synthetische hoogwaardige merken, ontloopt het elkaar qua kosten niet veel. Denk bijvoorbeeld aan Auping, Tempur, M-line etc. 

Toch zijn matrassen die 100% natuurlijk zijn, duurder dan matrassen die en mix bevatten of volledig synthetisch zijn. Dit komt puur omdat de productiekosten lager zijn. Voor een tweepersoonsmatras ben je zeker meer dan E 2.000,00 kwijt. En ja, dat is veel geld. En nee, dat hebben wij ook niet gewoon op de plank liggen.

Wij vinden het echter wel de moeite waard om hiervoor te sparen. Een goede nachtrust is echt goud waar en een heerlijk bed ook. Inmiddels weet ik zoveel over matrassen en de impact op de wereld en op mijn gezondheid, dat ik niet meer terug kan. Ik wil perse een 100% natuurlijke matras. Ik kan al uitkijken naar de ochtenden dat ik wakker word in mijn nieuwe bed en met mijn theetje uitkijk over de weilanden achter ons huis.

Onze lattenbodem en flowsleepsysteem is nog helemaal in orde, wij kiezen daarom bewust voor alleen een matras. We gaan kijken bij Lavital en bij Yumeko. Dus bij zowel pocketveren als natuurlatex. Ik houd jullie op de hoogte van onze zoektocht!

Meer lezen

Wil je meer lezen over gezond slapen? Klik dan hier.

Volg onze duurzaamheidsreis op InstagramPinterest of Facebook voor meer groene inspiratie.